Saturday, March 15, 2014

Idei de joaca si activitati pentru familiarizarea cu literele numelui


 Am citit la inceputul lunii martie postarea aceasta, despre organizarea activitatilor in functie de sarbatorile (mai mari sau mai mici, mai cunoscute sau mai putin cunoscute) din luna martie si am aflat astfel de exemplu ca pe 1 martie e Ziua Porcului, iar prima saptamana intreaga din martie e dedicata sarbatoririi numelui. Mi s-au parut niste idei dragute sa le preluam si noi in activitatile noastre. Cred ca am sa acord o importanta mai mare de acum "sarbatorilor" de acest gen, deoarece e chiar distractiv de planificat activitati in jurul lor. Despre purcelusi am sa fac o postare separata, acum vreau sa va prezint cateva idei de activitati care sa-i familiarizeze pe copii cu literele din numele lor, adesea primele litere pe care acestia le retin.


Friday, March 14, 2014

Invitatie la pictat folosind flori in loc de pensoane



Observand ca Ema a fost asa de incantata ca a putut sa "picteze" cu coditele ude ale ghioceilor nostri, m-am gandit ca am putea folosi niste flori mai ofilite de prin casa exact cu scopul acesta, de a picta cu ele. Am vazut pana acum de cateva ori pe blogurile cu activitati pentru copii ideea asta, de a folosi tot felul de obiecte din natura pe post de pensoane, si oricum aveam in plan sa facem si noi asa ceva (desi ma gandeam ca cel mai potrivit ar fi fost la vara, in gradina, sa isi poata alege Ema singura "pensoanele" - vom incerca si varianta asta evident ).


Thursday, March 13, 2014

Dragii nostri ghiocei



Acum doua zile Ema a cules din micuta noastra gradina primii ghiocei, mi i-a adus in casa si m-a indemnat cu mare grija sa ii pun in apa. Stie ca florile au nevoie sa apa ca sa traiasca. M-am gandit asadar sa amenajez un coltisor pentru ghioceii culesi de Ema, ca sa putem analiza si admira gingasele flori de inceput de primavara.


Monday, March 10, 2014

Cine nu papa verdeata...



Ema are niste ratuste de cauciuc, din acelea pentru baie, pe care le adora pur si simplu. S-a jucat in toate felurile cu ele, inca de cand era foarte mica, mai putin la baita pentru ca pe vremea cand facea baie in cadita prefera sa se joace cu niste bilute, iar acum face doar dus :) De-a lungul timpului am gasit o multime de utilitati pentru ratuste, dar in ultima vreme le foloseste chiar foarte mult si la activitati, pentru ca am observat ca sunt putin transparente si arata foarte frumos pe panoul luminos. De altfel, ratustele s-au cam mutat cu totul pe panoul nostru luminos si Ema gaseste parca in fiecare zi ceva nou de facut cu ele :)


Friday, March 7, 2014

Inimioare cu litere pentru o activitate de potrivire



Emei ii place foarte, foarte mult sa picteze. Si de cele mai multe ori, dupa o sesiune de pictat raman cateva foi ... interesante, dar cu care nu prea stiu ce sa fac, mai ales ca nici nu prea avem un spatiu suficient pentru a le expune (desi aspectul acesta chiar e foarte important, expusul lucrarilor pentru ca micutul sa inteleaga ca arta lui e apreciata). Incerc asadar cateodata sa gasesc anumite "utilitati" pentru picturile Emei, in acest fel vede ca ne folosim de ceea ce a creat ea si e incurajata sa continue... nu ca ar avea nevoie de incurajari sa picteze momentan :)


Thursday, March 6, 2014

Explorand simtul mirosului iarna: supica pentru ursulet



De vreo doua luni cam asa, Ema e fascinata de mirosuri. Imi cere sa miroase aproape orice, nu ar manca nimic fara sa testeze inainte in acest fel si mereu exclama multumita: "aaa, miloase mos!" - miroase frumos adica :) Se stie ca e ceva firesc, copiii micuti asa invata despre lumea din jurul lor, asa exploreaza, folosindu-si cele 5 simturi. Daca in perioada de bebelusie cel mai explorat simt e fara indoiala cel tactil, bebelusii vor sa atinga totul, sa bage in gurita, sa pipaiasca obiectele, etc, mai tarziu cu siguranta ar trebui acordata o atentie mai mare si celorlaltor simturi. Bebelusii se nasc cu un simt al mirosului foarte dezvoltat, iar pana spre trei ani devin tot mai constienti de el si de capacitatea pe care acesta o are pentru a oferi informatii din mediul inconjurator. Si cum simtul olfactiv e deseori ignorat atunci cand se pregateste o activitate senzoriala/ un sensory bin (o idee de a integra ulei esential de pin in joaca senzoriala am prezentat aici), m-am gandit acum ceva vreme, cand inca mai era iarna afara, sa profitam de mirosurile frumoase ale iernii/Craciunului si sa pregatim o supica de sezon pentru ursulet :)


Wednesday, March 5, 2014

Porcusori in noroi - o activitate din prima noastra carte USBORNE



Rasfoind bloguri si urmarind activitati pe care le fac alte mamici cu ai lor micuti, am observat in ultima vreme ca sunt din ce in ce mai folosite si mai apreciate si la noi cartile editurii USBORNE, carti in engleza pentru copii. Am fost foarte incantata sa primim asadar de la Micul Cititor o carte a acestei edituri, si mai ales o carte de activitati pentru copilasii mici.


Sunday, March 2, 2014

Martisoare pictate si un martisor Nasturel :)



M-am gandit anul acesta ca Ema sa faca niste martisoare pentru cei dragi, pentru ca ea intelege foarte bine deja ideea de cadou, ii place sa faca daruri si vreau sa inteleaga si ca e mult mai valoros ceva facut chiar de tine, decat cumparat de la magazin. Inca e mica, dar ideea o vom accentua oricum si cu alte ocazii. I-am explicat ca de acum nu mai ninge (sper!), iarna pleaca si in locul ei vine primavara, anotimpul in care creste iarba, cresc si frunze in copaci, si floricele. Iar pentru a ne bucura de sosirea primaverii, ne facem unul altuia mici cadouase, martisoare. A fost foarte incantata de idee :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...